oaednews

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Αποκλειστικά στο oaednews:ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ


1) Με τους ανέργους να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο στη χώρα μας, ποιό ρόλο μπορεί να έχει ο ΟΑΕΔ  στην καταπολέμηση της ανεργίας και πώς σχεδιάζετε για την επόμενη των εκλογών τη λειτουργία του Οργανισμού, του μοναδικού δημόσιου φορέα Απασχόλησης στην  Ελλάδα;
   Ως Οικολόγοι-Πράσινοι πιστεύουμε στην στήριξη του ρόλου του ΟΑΕΔ, στη διασφάλιση της στελέχωσης του (κατά προτίμηση μέσω μετατάξεων) και του δημόσιου χαρακτήρα του, αλλά και στην ανάπτυξη μίας συνολικής στρατηγικής για την αύξηση της απασχόλησης, σε τομείς που μπορούν κατά τεκμήριο (με έρευνες στις οποίες θα συμβάλλει καίρια ο Οργανισμός) να παράγουν περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Επίσης ο ΟΑΕΔ, ως φορέας ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου, μπορεί και θα πρέπει να συντονίσει ενεργά μία στοχευμένη παροχή εργασίας και τεχνογνωσίας από δημόσιους υπαλλήλους προς νέες κοινωνικές, συνεταιριστικές ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την στήριξη κυρίως της κοινωνικής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν νέες, διατηρήσιμες, θέσεις εργασίας που θα αξιοποιούν, χωρίς να καταστρέφουν, τους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους.

 
2) Τι μπορεί να περιμένει ένας άνεργος μετά τις εκλογές, εκτός από περικοπή του πενιχρού ταμείου ανεργίας, και γιατί να  ψηφίσει το κόμμα σας;
 Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι στην περικοπή των επιδομάτων ανεργίας. Αντίθετα, διεκδικούμε ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούσαν να προσφέρουν υπό προϋποθέσεις μερική, κοινωφελή εργασία προς τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, εκεί όπου το κράτος υπολείπεται. Ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μπορεί να στηριχθεί ενδεικτικά από την φορολόγηση του πλούτου και της εκκλησίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς στο δημόσιο.   
 
3) Παρά την αύξηση της ανεργίας στην χώρα μας κυκλοφορούν σενάρια για συρρίκνωση του ΟΑΕΔ μέσα από  την παραχώρηση προγραμμάτων απασχόλησης σε ιδιώτες. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας;
 Όπως αναφέρουμε ρητά και στο πρόγραμμα μας για τα εργασιακά, είμαστε απόλυτα αντίθετοι στην εκχώρηση αντικειμένων δημόσιου συμφέροντος σε ιδιωτικές εταιρείες και το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τον ευαίσθητο τομέα του ΟΑΕΔ και γενικά των πολιτικών απασχόλησης. Ο λόγος είναι ότι θεωρούμε απαραίτητη την υπερίσχυση του δημοσίου συμφέροντος έναντι του ιδιωτικού κέρδους, την συνολική στρατηγική ανάπτυξης της απασχόλησης, την διαφάνεια στη διαχείριση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για να προωθηθούν βεβαίως αυτοί οι στόχοι είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσουμε συνολικά την «κρατική μηχανή»,  στη βάση της αξιοκρατίας, της μηχανοργάνωσης και της πραγματικής ανταποδοτικότητας.
 
4)Ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στελέχωσης, με το προσωπικό του διαρκώς να μειώνεται και τον αριθμό των ανέργων, άρα και του εργασιακού φόρτου, διαρκώς να αυξάνεται. Πρόσφατα μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, χωρίς, ωστόσο, κανένα εμφανή σχεδιασμό. Τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα δημιουργηθεί νέος φορέας κοινωνικής πολιτικής; Με ποια αντικείμενα, ποιους πόρους και ποιο προσωπικό;
Εμείς πιστεύουμε ότι οι μετατάξεις μπορούν και πρέπει να είναι μία σημαντική λύση για τα πραγματικά κενά στο δημόσιο και ειδικά για τις πλέον μάχιμες υπηρεσίες, τις οποίες έχει ανάγκη άμεσα ο πολίτης, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι καταργούνται οι υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν ρουσφετολογικά και προσφέρουν από ελάχιστα έως τίποτα στην κοινωνία και όχι αυτές που παρέχουν σημαντική στήριξη στα φτωχότερα κοινωνική στρώματα, όπως ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ. Επίσης, έχουμε την άποψη ότι αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι διαφορετικές πολιτικές για μία βιώσιμη απασχόληση, μία στρατηγική για μία «πράσινη στροφή στην οικονομία» με έμφαση στην εγχώρια παραγωγή βασικών αγαθών και δευτερεθόντως θα φανεί εάν χρειάζεται και ένας νέος φορέας κοινωνικής πολιτικής, ή μία διαφορετική διοικητική διάρθρωση.       
 
5) Ποιός είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και  τις απολύσεις που έχει δεσμευτεί η Ελληνική Κυβέρνηση στο Μνημόνιο;
 
Ως Θεματική Ομάδα Εργασίας των Οικολόγων-Πράσινων είμαστε αφενός υπέρ της αξιολόγησης και των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αφετέρου θέλουμε να διεκδικήσουμε, τόσο απέναντι στους δανειστές της χώρας όσο – και πρωτίστως - απέναντι στους εαυτούς μας, ένα ρόλο για το δημόσιο όπου θα είναι μοχλός ώθησης της ιδιωτικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και εγγυητής της προστασίας των συλλογικών αγαθών. Επιγραμματικά παραθέτουμε τις ακόλουθες σχετικές προτάσεις από το πρόγραμμα μας: 
- Αξιολόγηση των υπηρεσιών δημοσίου μετά από μία διεξοδική και πολυμερή διαβούλευση, την οποία όμως θα πρέπει να συντονίσει ένας επιστημονικός φορέας δημοσίου χαρακτήρα και όχι να παραχωρηθεί σε ιδιωτική γαλλική εταιρεία, όπως σχεδιάζουν.
- Άμεση αναμόρφωση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα με βάση τα πορίσματα από την ανωτέρω διαβούλευση, με σκοπό την πραγματική αξιοκρατία πέρα από το παραδοσιακό κριτήριο της αρχαιότητας και της (υποκειμενικής) αξιολόγησης του (εν δυνάμει ανταγωνιστή) προϊσταμένου του υπαλλήλου.
- Θέσπιση της εθελοντικής μείωσης των ωρών εργασίας (με παράλληλη μείωση αποδοχών) για τους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην οικογένεια τους, ή να δραστηριοποιηθούν και σε άλλες οικονομικές ή κοινωνικές πρωτοβουλίες.
- Καθιέρωση της τηλεργασίας στο δημόσιο, με αυστηρό όμως αντικειμενικό σύστημα ανάθεσης εργασιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με σκοπό τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τον περιορισμό των καθημερινών μαζικών μετακινήσεων που επιβαρύνουν τα αστικά κέντρα, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία.
- Συγχώνευση υπηρεσιών με επικαλυπτόμενες ή αντιφατικές μεταξύ τους αρμοδιότητες με σκοπό την πιο γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία τους, αλλά και την εξοικονόμηση ωρών εργασίας και πόρων.
- Πλήρη μηχανοργάνωση του δημοσίου και ορθολογική αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού, αλλά και κατάρτιση-επιμόρφωση με βάση τις τεκμηριωμένες ανάγκες των υπηρεσιών.
- Βασικό ζητούμενο για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η απλοποίηση, σαφήνεια, συνεκτικότητα (χωρίς διφορούμενες-αλληλοαναιρούμενες διατάξεις) και όσο γίνεται σταθερότητα στο χρόνο της νομοθεσίας.
 
 
Ενημερώνουμε τους Αναγνώστες μας ότι το blog απευθύνθηκε με τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις, σε όλα τα κόμματα. Οι απαντήσεις  δημοσιεύονται ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία παραλαβής τους.


1)

1 σχόλιο: