oaednews

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Αποκλειστικά στο oaednews:O Γιώργος Βερναδάκης, Αν.Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ μιλά για τον ΟΑΕΔ

Γιώργος Βερναδάκης
Υποψήφιος ΝΔ στη Β Αθηνών
Αν.Τομεάρχης Εργασίας ΝΔ , τ. Διοικητής ΟΑΕΔ
1)           Με τους ανέργους να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο στη χώρα μας, ποιό ρόλο μπορεί να έχει ο ΟΑΕΔ  στην καταπολέμηση της ανεργίας και πώς σχεδιάζετε για την επόμενη των εκλογών  τη λειτουργία του Οργανισμού, του μοναδικού δημόσιου φορέα Απασχόλησης στην  Ελλάδα;
Εκτιμώ ότι η προσωπική μου εμπειρία ως στέλεχος και διοικητής αυτού του Οργανισμού μου επιτρέπει να μιλώ απερίφραστα και κατηγορηματικά: ο ρόλος του ΟΑΕΔ ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι σημαντικός και κρίσιμος. Έχει μέλλον και η συμμετοχή του στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας μετά τις εκλογές θα είναι καθοριστικός.
Εξάλλου, δεν υπάρχουν και πολλοί οργανισμοί στην Ελλάδα που να διαθέτουν τέτοια συσσωρευμένη τεχνογνωσία, υψηλής ποιότητας και εμπειρίας ανθρώπινο δυναμικό και, κυρίως, δοκιμασμένες διαδικασίες συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων.
Τώρα, το εάν στην τρέχουσα συγκυρία (τα δυόμισι τελευταία χρόνια) έμειναν αναξιοποίητες οι δυνατότητες του ΟΑΕΔ ή υπηρέτησαν αλλότριους σκοπούς είναι ένα άλλο ζήτημα που αδικεί και τον ίδιο τον Οργανισμό. Και θα πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστεί.


2)           Τι μπορεί να περιμένει ένας άνεργος μετά τις εκλογές, εκτός από περικοπή του πενιχρού ταμείου ανεργίας, και γιατί να  ψηφίσει το κόμμα σας;
Ο κόσμος της εργασίας και, κυρίως, εκείνοι που έχουν υποστεί τις επώδυνες συνέπειες της απαράδεκτης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια (άνεργοι, χαμηλόμισθοι και επισφαλείς εργαζόμενοι) μπορούν να υπολογίζουν στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά. Η επανεκκίνηση της οικονομίας με το ρεαλιστικό και προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα, θα δημιουργήσει και πάλι νέες θέσεις εργασίας. Η προσοχή μας, όμως, εστιάζεται περισσότερο σε αυτές τις ομάδες εργαζομένων που ήδη έχουν μείνει πίσω και στη φάση της ανάκαμψης ενδέχεται να δυσκολευτούν περισσότερο να ενσωματωθούν ξανά στην αγορά εργασίας: (α) τους μακροχρόνια ανέργους σε παραγωγική ηλικία («πυρήνες» οικογενειών)  (Β) τους νέους που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει ικανή εμπειρία και παλινδρομούν μεταξύ ευκαιριακών και κακοπληρωμένων θέσεων δουλειάς, (γ) τις γυναίκες που θέλουν να δουλέψουν, αλλά αντιμετωπίζουν μια στυγνή πραγματικότητα διακρίσεων στην εργασία και αδιαφορίας από την πολιτεία.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας, θέλω να επισημάνω ότι οι «διαρροές» και η παραφιλολογία που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εργασίας για περαιτέρω συρρίκνωση του επιδόματος ανεργίας μέσω διαφόρων τεχνασμάτων όπως π.χ. η σύνδεσή του με την περιουσιακή κατάσταση του ανέργου, είναι απαράδεκτη. Προσκρούει καταρχήν στον ανταποδοτικό χαρακτήρα του ίδιου του συστήματος επιδότησης ανεργίας. Δεν μπορεί από τη μία να απελευθερώνεις την αγορά εργασίας και από την άλλη να αποδυναμώνεις το στοιχειώδες (και μοναδικό) δίκτυ κοινωνικής προστασίας. 
Από εκεί και πέρα, είμαι της άποψης ότι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας πρέπει να διευρυνθεί (υπό προϋποθέσεις) και σε άλλες κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν ήταν δικαιούχοι, όπως π.χ. οι νέοι που είναι παγιδευμένοι σε σποραδικές προσωρινές συμβάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, κ.λπ.

3)           Παρά την αύξηση της ανεργίας στην χώρα μας κυκλοφορούν σενάρια για συρρίκνωση του ΟΑΕΔ μέσα από  την παραχώρηση προγραμμάτων απασχόλησης  σε ιδιώτες. Ποιά είναι η θέση του κόμματός σας;
Η ιστορία είναι διδακτική. Είναι γνωστοί οι διαλυτικές (για τον ΟΑΕΔ) εμμονές  και πειραματισμοί του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2001, όπως γνωστή είναι και η διαχρονική προσπάθεια διαφόρων κύκλων συμφερόντων (με επιλεκτική και πάλι σχέση με το ΠΑΣΟΚ) να προσποριστούν αρμοδιότητες και πόρους του ΟΑΕΔ. Και όλα αυτά κρύβονταν πίσω από μια ψεύτικη και προσχηματική ρητορική περί «εκσυγχρονισμού» του Οργανισμού.   
Από την άλλη, εκτιμώ ότι η συντεταγμένη, με όρους και κανόνες, συνεργασία του ΟΑΕΔ με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (Πανεπιστήμια, Δήμους, εθελοντικούς οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις) για την υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης συνιστά μια πολιτική που μπορεί να έχει αμοιβαία οφέλη. Να ενισχύσει το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού και, κυρίως, να βοηθήσει περισσότερο αποτελεσματικά τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

4)           Ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στελέχωσης, με το προσωπικό του διαρκώς να μειώνεται και τον αριθμό των ανέργων, άρα και του εργασιακού φόρτου, διαρκώς να αυξάνεται. Πρόσφατα μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, χωρίς, ωστόσο, κανένα εμφανή σχεδιασμό. Τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα δημιουργηθεί νέος φορέας κοινωνικής πολιτικής; Με ποια αντικείμενα, ποιους πόρους και ποιο προσωπικό;
Θέλω να είμαι ειλικρινής. Τα προβλήματα στελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών πρέπει, πλέον, να αντιμετωπίζονται κυρίως εκ των ενόντων. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η περαιτέρω ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει ο Οργανισμός, ο εξορθολογισμός της γεωγραφικής διασποράς των δομών του, η καλύτερη οργάνωση και η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών.
Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία ενιαίου, δημόσιου και ισχυρού φορέα κοινωνικής πολιτικής (που θα συμπεριλαμβάνει τις αρμοδιότητες των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας) είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και για την ποιότητα των υπηρεσιών και για την αναβάθμιση της θέσης των ίδιων των εργαζομένων στους Οργανισμούς. Εξάλλου, αυτή είναι μια πρόταση που προσωπικά είχα υποβάλλει δημόσια εδώ και πολύ καιρό. Αυτό όμως θέλει (φανερό) σχέδιο, μελέτη και βούληση. Δεν θέλει σπασμωδικές και προσχηματικές ενέργειες, όπως η πρόσφατη μεταφορά του προσωπικού των ΟΕΚ και ΟΕΕ που τους «πέταξαν» σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

5)           Ποιός είναι ο δικός σας σχεδιασμός για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και  τις απολύσεις που έχει δεσμευτεί η Ελληνική Κυβέρνηση στο Μνημόνιο;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η εμπαθής στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Και εμένα και την παράταξη στην οποία ανήκω. Προσωπικά με ενοχλεί και η απαράδεκτη διάκριση που επιχειρείται μεταξύ υπαλλήλων με ανώτερα ή χαμηλότερα εκπαιδευτικά προσόντα. Όλοι έχουν τους ρόλους τους. Αρκεί οι ρόλοι να κατανέμονται με οργανωτική αποτελεσματικότητα, να γίνονται κατανοητοί και όλοι να τους υπηρετούν με επαγγελματική υπευθυνότητα, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη εξυπηρέτηση του πολίτη.  
Έτσι, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (άρα και των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ) πρέπει να είναι μια συνεχής και διάφανης διαδικασία και όχι μια ad hoc ενέργεια που έχει σκοπό τη «νομιμοποίηση» προειλημμένων αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, για τη Νέα Δημοκρατία, η δέσμευση για μείωση του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να ικανοποιηθεί με τη διαχείριση της ροής των αποχωρήσεων (λόγω συνταξιοδότησης) και προσλήψεων, αλλά και με τον εξορθολογισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον οποίο εκτός από τις γνωστές ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις υπάρχουν πολυπληθή Νομικά Πρόσωπα χωρίς αντικείμενο και προσφορά.  
http://www.vernadakis.gr

Ενημερώνουμε τους Αναγνώστες μας ότι το blog απευθύνθηκε με τις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις, σε όλα τα κόμματα. Οι απαντήσεις  δημοσιεύονται ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία παραλαβής τους.

5 σχόλια:

  1. ΑΡΧΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΓΚΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.. ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΘΑ ΞΑΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατι για το τώρα? δεν τα μάθατε? ο ΟΑΕΔ μπήκε στο παιχνίδι της διαθεσιμότητας.Τώρα που το μάθατε εξηγήστε μας γιατί δεν μας λέγατε το αντίθετο ένα μήνα πριν. Ο νέος περιφερειακός μας πάντως δεν κινδυνεύει. Απόλυτα αξιοκρατικά προσλήφθηκε, απόλυτα αξιοκρατικά πήρε την θέση τότε,απόλυτα αξιοκρατικά προώθησε για διορισμούς και πάλι τότε, απόλυτα αξιοκρατικά ξανά καταλαμβάνει την χηρεύουσα θέση του περιφερειακού και απόλυτα δίκαια θα ψιθυρίσει μερικά ονόματα εκεί που πρέπει για τις λίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΕ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟΙ ΚΑΙ ΤΕ ΚΑΙ ΠΕ ΚΑΙ ΔΕ . ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή