oaednews

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς ασφάλιση 1 στους 4 εργαζόμενους

Σαρώνει η ανασφάλιστη εργασία, παρά τους τακτικούς ελέγχους. Περίπου ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει χωρίς ασφάλιση, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των απασχολουμένων στη γεωργία ή σε κατ' οίκον απασχόληση που δεν λαμβάνουν τα αντίστοιχα ένσημα, παρά την καθιέρωση του εργόσημου.

Τα ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας κυμαίνονται στο 22-25%, παρά τους τακτικούς ελέγχους, αλλά και τα «τσουχτερά» πρόστιμα, που φτάνουν τα 10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Χειρότερη είναι η εικόνα στους εργάτες γης, αλλά και σε κατ' οίκον απασχόληση, όπου από το 2010 καθιερώθηκε το εργόσημο για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Και στους τομείς αυτούς ισχύουν τα ίδια αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, ωστόσο σε όλους τους ελέγχους, κυρίως στην επαρχία, διαπιστώνονται σχεδόν καθολικά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, όπως αναφέρει το «Βήμα».
Οι περισσότεροι ανασφάλιστοι στο γεωργικό τομέα είναι αλλοδαποί, οι οποίοι είτε ζουν μονίμως στη χώρα μας είτε έρχονται ένα διάστημα, ειδικά για τη συγκομιδή συγκεκριμένων προϊόντων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αττική είναι η «πρωταθλήτρια» στην ανασφάλιστη εργασία, κατά τα στοιχεία του Οκτωβρίου, με ποσοστό 15,27%, ενώ ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο (14,86%).

iefimerida.gr

1 σχόλιο:

  1. Τσιντότας Περικλής14 Δεκεμβρίου 2014 στις 9:51 μ.μ.

    Η Κοινωνία είναι κάτω του μηδενός...ο αυτοσεβασμός του ανέργου η αξιοπρέπεια είναι ανύπαρκτες μπροστα στην γλώσσα και τις ανάγκες της ζωής...με την γλώσσα της επιβίωσης και τους κωδικες της αυτοσυντήρησης αν δεν θέλει ο εργοδότης δεν επιμένει ο εργαζόμενος γιατί σήμερα η εύρεση εργασίας είναι λαχείο η κοινωνική αξιοπρέπεια μηδενική το ηθικό σπασμένο αρα ο εργαζόμενος τι να διεκδικίσει σαν μονάδα δεν μπορεί γιατί η πιάτσα είναι γνωστή αν καταγγείλει καταδικάζεται απο όλους να μην ξαναπροσληφθεί άρα η τιμωρία έρχεται απο τους Αφεντάδες και η ευλογία απο τους Άρχοντες...αυτή είναι η κατάντια μας να μην λειτουργούν οι θεσμοί.....για το Σύστημα μπορεί να χάνουν έσοδα απο την ασφάλιση του εργαζόμενου αλλά κερδίζουν στα ταμεία στις παροχές και στις συντάξεις....ΑΡΑ με το που θα βρεί δουλειά ο εργαζόμενος σκλαβοποιείται απο το σημερινό Εθιμικό (Πολιτικό και Εμπορικό) Δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή