oaednews

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η Κατάσταση των συνδικάτων στις ΗΠΑ

Για την αρνητική κατάσταση των συνδικάτων στις ΗΠΑ διαβάζουμε στο υπό έκδοση τεύχος του περιοδικού New Yorker της Δευτέρας 17/1. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η αποδοχή των εργατικών συνδικάτων, αποτέλεσμα της συντονισμένης προπαγάνδας κατά των δημοσίων υπαλλήλων και του τηλεοπτικού μύθου της παντοδυναμίας τους. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι όλοι φταίνε για την ανεργία: κυβέρνηση, συνδικάτα, επιχειρήσεις.


Συντάκτης άρθρου : James Surowiecki
Περίληψη : Παναγιώτης Φραντζής


Στην καρδιά της Μεγάλης Υφεσης εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ έκαναν κάτι που δεν είχαν ξανακάνει: οργανώθηκαν σε κάποιο σωματείο. Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση της Gallup είχε θετική γνώμη για τα συνδικάτα το 1937. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στις μέρες μας.
Η επιθετικότητα απέναντι στο εργατικό κίνημα είναι πιο έκδηλη στις φραστικές καταγγελίες που εξαπολύουν κυβερνήτες πολιτειών και δήμαρχοι κατά των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλώντας τους όπως ο πρώην κυβερνήτης της Μινεσότα «εκμεταλλευτές» και καλοπληρωμένους γραφειοκράτες των οποίων οι συντάξεις και οι αμοιβές τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς.
Για πρώτη φορά στα δημοσκοπικά χρονικά το 2009 η δεδηλωμένη υποστήριξη της κοινής γνώμης στα συνδικάτα υποχώρησε κάτω από το 50%. Χειρότερα ήταν τα νούμερα έρευνας που διεξήχθη εντός του 2010. Στατιστικοί επιστήμονες όπως ο Nate Silver παρατηρούν ιστορικά μια αναλογία ανάμεσα στα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας και στη χαμηλή δημοφιλία των συνδικάτων.
Άλλοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι στους δύσκολους καιρούς όλους τους παίρνει η μπάλα: κυβέρνηση, πολιτικούς θεσμούς, επιχειρήσεις και εργατικά συνδικάτα. Όλοι αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά σαν μέρος του συστήματος. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η δύναμη των συνδικάτων έχει συρρικνωθεί, οι ψηφοφόροι τα αντιμετωπίζουν σαν να ήταν πανίσχυροι ρυθμιστές των εξελίξεων.
Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε οργανωμένους και μη οργανωμένους σε σωματεία πληθαίνουν, καθώς έστω οι μικρές ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τους δημόσιους υπάλληλους – που αποτελούν και στις ΗΠΑ την πλειοψηφία των συνδικαλισμένων εργαζομένων – γίνονται αντικείμενο επικρίσεων και εντάσεων. Στον ιδιωτικό τομέα μόνο ένα 7% των εργαζομένων είναι γραμμένο σε κάποιο σωματείο. Το συμπέρασμα του άρθρου είναι πως πάντα η γενική εικόνα των συνδικάτων καθόριζε τη συμμετοχή ή όχι των εργαζομένων σε αυτά. Η αρνητική σημερινή τους εικόνα, τα έχει ρίξει σε έναν φαύλο κύκλο αποδυνάμωσης.


Ολόκληρο το άρθρο εδώ:http://www.newyorker.com/talk/financial/2011/01/17/110117ta_talk_surowiecki

Θέσεις εργασίας στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος

 
Λήξη αιτήσεων: 17/01/2011

Πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά ογδόντα επτά (87) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΕ ΤΕΧΝ.ΤΡΟΦΙΜΩΝ -ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η/Υ (ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Η/Υ (ΠΡΟΓΡΑΜ/ΙΣΤΩΝ Η/Υ)
ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΑΘΗΝΑ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΡΕΘΥΜΝΟ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΤΕ ΤΕΧΝ.ΤΡΟΦΙΜΩΝ–ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΔΡΑΜΑ
ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΛΑΡΙΣΑ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΤΕ ΤΕΧΝ.ΤΡΟΦΙΜΩΝ –ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΘΗΒΑ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΛΗΜΝΟΣ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΞΑΝΘΗ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΠΑΤΡΑ
ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΠΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΤΕ ΤΕΧΝ.ΤΡΟΦΙΜΩΝ–ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΚΟΡΙΝΘΟ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΝΑΞΟ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΤΡΙΠΟΛΗ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
ΡΟΔΟΣ
ΔΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας στην ακόλουθη διεύθυνση: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ 33, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τ.κ 54 248 απευθύνοντάς την στο Οικονομικό – Διοικητικό Τμήμα υπόψη κας Αθανασίου (τηλ. επικοινωνίας: 2319991122 και ώρες 9-12 π.μ).

Προκήρυξη 26 θέσεων, Εθνικών Εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή Ε.Ε




 Προκηρύσσονται  για πλήρωση οι παρακάτω είκοσι έξι (26) θέσεις Εθνικών Εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή Ε.Ε.:
- Τρεις θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ( COMP), Μονάδες B-2, E-2 και E-4
- Πέντε (5) θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Φρηματοδοτικών υποθέσεων (ECFIN), Μονάδες G-1, G-2, D-3, R-4, D-1
- Δύο θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (ENER), Μονάδα B-3, B-2
- Δύο θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ENV), Μονάδες C-1 και E-1
- Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Μέσων Ενημέρωσης και Κοινωνία της Πληροφορίας (INFSO), Μονάδα H-1
- Mία θέση στο Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), Μονάδα J-03
- Μία θέση στο ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης(OLAF), Μονάδα A-4
- Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Κλιματικής Δράσης ( CLIMA), Μονάδες Β-3
- Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης (JUST), Μονάδα Α-1
- Δύο θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Υορολογικής και Σελωνειακής Ένωσης (TAXUD) , Μονάδες Α-2 και D-2
- Τρεις θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών ( EMPL), Μονάδες Α-2, Β-1 και Ε-5
- Δύο θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων (HOME), Μονάδα C-3, 02
- Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού (EAC), Μονάδα Α-1
- Μία θέση στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης ( ELARG), Μονάδα Α-3
Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ε.Ε. περί Εθνικών Εμπειρογνωμόνων, οφείλουν να υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά μέσω των Μονίμων Αντιπροσωπειών των κρατών μελών, βάσει ειδικού εντύπου (European CV), το οποίο ανευρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cedefop.europa.eu στην ενότητα «Europass CV», στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα. Ειδικότερα, ως προς τη συμπλήρωση του εν λόγω εντύπου, επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν στο λήμμα «Επιθυμητή θέση εργασίας / τομέας απασχόλησης» επακριβώς τα στοιχεία της θέσης (δηλ. Γεν. Δ/νση ή Τπηρεσία, Μονάδα), στην οποία επιθυμούν να εργαστούν.
Στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο ενδιαφέρεται για την κάλυψη περισσοτέρων της μιας θέσεων, τότε απαιτείται η σύνταξη χωριστών βιογραφικών σημειωμάτων κι όχι η αναγραφή όλων των θέσεων σε ένα έντυπο. Εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας: admin@rp-grece.be (υπόψη κυρίας Μιχελογιαννάκη). Επιλέγεται ως μέθοδος αποστολής των αιτήσεων αυτή του
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφενός για λόγους ταχύτητας κι αφετέρου διότι η πλειονότητα των αρμοδίων υπηρεσιών της Ε.Ε. ζητούν από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες να τους διαβιβάσουν τις αιτήσεις αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή
(e-mail).
Οι εν λόγω αιτήσεις πρέπει να διαβιβαστούν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2011 πλην των επτά (7) θέσεων με στοιχεία ECFIN-G-1, ECFIN-G-2, ENER-B-3, ENER B-2, HOME-C-3, INFSO-H-1, OLAF-Α-4 των οποίων η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 14 Ιανουαρίου 2011.
Η τελική προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η 20 /02/2011 και 20/1/2011 αντίστοιχα, πλην όμως η υποβολή των αιτήσεων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, προκειμένου να είναι δυνατή η συμπλήρωση ή η διόρθωσή τους, σε περιπτώσεις που τούτο απαιτείται, καθώς και η εμπρόθεσμη προώθησή τους. Τα λοιπά στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας μπορούν να αποστέλλονται, σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας επιλογής, ταχυδρομικώς.
Επιπρόσθετα, η ηλεκτρονική διαβίβαση των αιτήσεων προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, θα πρέπει να συνδυάζεται και με την τηλεομοιοτυπική διαβίβαση των σχετικών αιτήσεων με έγγραφο της υπηρεσίας, στην οποία υπάγεται ο δημόσιος υπάλληλος, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι η υπηρεσία του ενδιαφερομένου έχει λάβει γνώση των σχετικών ενεργειών του. Το εν λόγω έγγραφο θα αποσταλεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία (υπόψη κας Μιχελογιαννάκη) με φαξ στους αριθμούς 003225515619 και 003225515651 έως τις 14/02/11 ή 14/01/11 αντίστοιχα).
Η διαβίβαση των αιτήσεων από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες δεν συνεπάγεται δέσμευση των κυβερνήσεων έναντι των ευρωπαϊκών οργάνων ή του ενδιαφερομένου. Εφόσον υπάρξει σχετική αποδοχή της αίτησης, η Επιτροπή ή το Συμβούλιο καλεί τον εργοδότη, εν προκειμένω την κρατική αρχή, να πιστοποιήσει ότι ο ενδιαφερόμενος απασχολείται στις υπηρεσίες της τουλάχιστον κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ότι περαιτέρω δέχεται να αποσπαστεί και ότι διατηρείται το ισχύον καθεστώς ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης. Στο στάδιο αυτό απαιτείται επίσης, ανάλογα με τη Γενική Διεύθυνση / Τπηρεσία στην οποία αποσπάται ο Εθνικός Εμπειρογνώμονας, έλεγχος ασφαλείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών. Η Επιτροπή ή το Συμβούλιο καταβάλλει στους Εθνικούς Εμπειρογνώμονες ημερήσια αποζημίωση και καλύπτει έκτακτες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον αυτές προκύψουν κατά το διάστημα της απόσπασης.
Περισσότερες πληροφορίες Ε.Κασάπη, τηλ.: 213-1313460.