oaednews

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

EGYPT TUNISIA REVOLUTION THE HISTORY OF NOW


Στήριξη της εργασίας και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας


Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό  κ. Γιώργο Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε σήμερα(1/2/2011) με τη συμμετοχή των Υπουργών: Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κατσέλη, Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοϊδη, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης καθώς επίσης και οι: κ.κ. Κικίλιας Διοικητής ΟΑΕΔ και Κλεάνθης Παπαδόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Το θέμα της σύσκεψης ήταν οι υλοποιούμενες  και σχεδιαζόμενες δράσεις για  τη στήριξη της εργασίας και την  αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς  και το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία  και τις δράσεις για την στήριξη της εργασίας.
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία, η Υπουργός τόνισε ότι θεσμοθετείται η κοινωνική οικονομία ως εργαλείο για την προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη συμμετοχικών μορφών επιχειρηματικότητας, η προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικότερα με το σχέδιο νόμου θεσπίζονται ενδεικτικά:
·         Ο καθορισμός μιας νέας επιχείρησης, της Κοινωνικής Επιχείρησης, η οποία διαθέτει  εμπορική ιδιότητα η οποία όμως προάγει δράσεις συλλογικού σκοπού.
·         Η πρόβλεψη ενός συνόλου μέτρων στήριξης της ανάπτυξης του τομέα της κοινωνικής οικονομίας
·         Η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής οικονομίας από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.
Από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα χορηγούνται  μικροπιστώσεις, δάνεια ή και εγγυήσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους προς τα νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στους σκοπούς σύστασης του Ταμείου, όπως είναι οι επιχειρήσεις από νέους/νεοεισερχόμενους στην αγορά, από γυναίκες, άνεργους και άλλες ειδικές ευπαθείς ομάδες καθώς και κοινωνικές επιχειρήσεις. Θα παρέχονται επίσης υπηρεσίες συμβουλευτικής, αξιολόγησης, έρευνας και πληροφόρησης στην εκκίνηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας.
Για το δεύτερο  θέμα της σημερινής συνάντησης, δηλαδή τις δράσεις που σχεδιάζει  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη στήριξη της εργασίας, η Υπουργός κ. Κατσέλη αναφέρθηκε σε τρία πλέγματα δράσεων:
·         Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης
·         Τα Προγράμματα  στήριξης της Απασχόλησης από  τον ΟΑΕΔ
·         Τον  Οδικό  Χάρτη Στήριξης της Εργασίας
Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης
Τα  Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (Προϋπολογισμός 150-200 εκ. €. με δυνατότητα επαύξησης): Έχουν βασικό στόχο την επαγγελματική  και κοινωνική ένταξη ανέργων, αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Κύρια χαρακτηριστικά των προγραμμάτων είναι:
·         Ωφελούμενοι των  προγραμμάτων: α) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι  του ΟΑΕΔ, β) νέοι αγρότες
·         Δικαιούχοι των Προγραμμάτων είναι οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις υλοποίησης προγραμμάτων, με τη συμμετοχή Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων των Τοπικών Κοινωνιών (π.χ. ΟΤΑ Α΄, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις κ.ο.κ)
·         Εφαρμογή του Προγράμματος σε συνεργασία με τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.
Οι  Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες ομάδες (Προϋπολογισμός >80 εκ. €.): Έχουν βασικό στόχο την Επαγγελματική και Κοινωνική Ένταξη μελών ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. Κύρια Χαρακτηριστικά των Προγραμμάτων είναι:
·         Ωφελούμενοι των  Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης  για Ευάλωτες ομάδες είναι άτομα  για τα οποία, λόγω θέσης, ηλικίας, τόπου  διαμονής, χρόνου ανεργίας, πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων ή άλλων παρεμφερών παραμέτρων, απαιτούνται συνδυασμένες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι σε θέση να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού που τα χαρακτηρίζει (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, μετανάστες, ψυχικά ασθενείς, αποφυλακισθέντες, άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κ.α.)
·         Δικαιούχοι των Προγραμμάτων είναι οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις υλοποίησης προγραμμάτων, με τη συμμετοχή Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων των Τοπικών Κοινωνιών (π.χ. ΟΤΑ Α΄, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις κ.ο.κ)
Τα  Προγράμματα στήριξης της Απασχόλησης  από τον ΟΑΕΔ
Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη ενεργοποιήσει είκοσι τρία (23) επιμέρους προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. € και αφορούν συνολικά πάνω από 800.000 ωφελούμενους. Μέχρι σήμερα τα προγράμματα αυτά έχουν αποδώσει:
·         Τη διατήρηση  262.286 θέσεων εργασίας,
·         Την ένταξη 54.355 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας,
·         Την διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό κατά 53.996 θέσεις εργασίας
Μέσα στο 2011 σχεδιάζεται η δημιουργία νέων προγραμμάτων. Ειδικότερα:
·         Προγράμματα για  την προώθηση της Κοινωνικής Εργασίας για ΑμεΑ και άνω των 55 ετών – Προϋπολογισμού 75 εκ. €.
·         Νέο Πρόγραμμα για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες (ΝΕΕ)  με δυνατότητα για πρόσληψη 1 ατόμου ως προσωπικού με πολύ ευνοϊκούς όρους.
·         Νέο Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών.
·         Συμπράξεις ΟΑΕΔ με φορείς για παροχή συμβουλευτικής σε ανέργους, νέους, και νεοεισερχόμενους.

Στο 13,9% η ανεργία το Νοέμβριο


Δείτε ακόμα:

Περαιτέρω άνοδο σημείωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2010 και ανήλθε σε 13,9%, από 10,6% που ήταν το Νοέμβριο του 2009 και 13,5% τον Οκτώβριο του 2010.

Περαιτέρω άνοδο σημείωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2010 και ανήλθε σε 13,9%, από 10,6% που ήταν το Νοέμβριο του 2009 και 13,5% τον Οκτώβριο του 2010.
Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία ανεργίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 4.307.054 άτομα, μειωμένοι κατά 157.176 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (μείωση 3,5%) και κατά 62.489 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (μείωση 1,4%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 1,2%), για να διαμορφωθούν σε 692.577 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.320.927 άτομα.
Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 17% από 13,3% που ήταν το Νοέμβριο του 2009, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε στο 11,6% από 8,8%.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ηλικίες 15-24 ετών (35,6%) και 25-34 ετών (17,9%).
Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (16,2%), στα Νησιά του Ιονίου (16,2%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,4%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο (9,7%), στην Πελοπόννησο (10,9%) και στην Ήπειρο (12,8%).
Αίτημα για άμεσα μέτρα και έντονες επικρίσεις από τη ΝΔ
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νικόλαος Νικολόπουλος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, «η εφιαλτική άνοδος της ανεργίας, που -σε διάστημα ενός έτους- εκτοξεύτηκε κατά 30,2%, στο 13,9% το Νοέμβριο, αναδεικνύει την επικίνδυνη ανικανότητα της κυβέρνησης του Μνημονίου.
Παράλληλα ζήτησε αμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς και για την τόνωση της ρευστότητας της αγοράς.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης της προκήρυξης των έργων του ΕΣΠΑ, χαρακτήρισε «εγκληματικό να λιμνάζουν οι Ευρωπαϊκοί πόροι στη γραφειοκρατία των υπουργείων».
Τόνισε ακόμη πως η ΝΔ προτείνει και επιμένει σ΄ αυτές τις άμεσες δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης, ενώ απορρίπτει τις κυβερνητικές πολιτικές μείωσης των μισθών.
Καταλήγοντας κλιμάκωσε την επίθεσή του στο κυβερνών κόμμα, σημειώνοντας πως «η καθυστέρηση και η απραγία της κυβέρνησης είναι ανεξήγητες και επιζήμιες».
Μέτρα ανακούφισης των ανέργων ζητεί το ΚΚΕ
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να κλιμακώσουν την πάλη τους, ωστε να ληφθούν όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, άμεσα μέτρα για την προστασία και την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκές έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας
Την εκτίμηση ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τους επόμενους μήνες τους 1.200.000, «αφού οι αντικοινωνικές πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν επ’ αόριστο», εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης.
Εκανε επίσης λόγο για «ένα διαρκές έγκλημα της κυβέρνησης και της τρόικας σε βάρος της κοινωνίας με δολοφονικά εργαλεία τις αντεργατικές πολιτικές τους και το μνημόνιο».
Επιπλέον, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι «οι πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας που εξήγγειλε σήμερα η υπουργός Εργασίας είναι μία τρύπα στο νερό, αφού δεν οδηγούν σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και δεν στηρίζουν οικονομικά και κοινωνικά τους ανέργους που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση».


Φούντωσε η ανεργία στο 13,9%


160.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2009 ΕΩΣ 2010 * ΤΡΑΓΙΚΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ (35,6%) ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (17%)

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Το υψηλότερο ποσοστό της επταετίας, 13,9%, έπιασε η ανεργία τον περασμένο Νοέμβριο. Μέσα σε ένα χρόνο, 160.624 άτομα πέρασαν το κατώφλι της ανεργίας και συνολικά 692.577 είναι οι επίσημα άνεργοι της χώρας.
Η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, που διογκώνεται μήνα με τον μήνα, μόνο ανησυχία και κλίμα ανασφάλειας μπορεί να προκαλεί, εν όψει μάλιστα και του σκληρότερου εργασιακού, που διαπραγματεύεται η τρόικα με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον περασμένο Νοέμβριο διαπιστώθηκε:
1 Προσθήκη 160.624 νέων ανέργων, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
2 Μόνο τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν 8.530 νέοι άνεργοι.
3 Ο συνολικός αριθμός των ανέργων έχει φτάσει τους 692.577, από 531.953 άτομα τον Νοέμβριο του 2009.
4 Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 157.176 άτομα, ήτοι μείωση 3,5%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009.
5 Μείωση απασχολουμένων κατά 62.489 άτομα ή 1,4%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010.
6 Οι απασχολούμενοι, από 4.464.230 άτομα, έχουν περιοριστεί σε 4.307.054 άτομα.
7 Οι οικονομικά μη ένεργοι, από 4.286.229 άτομα, αυξήθηκαν σε 4.320.927 άτομα.
Οι νέοι 15-24 ετών, οι γυναίκες και οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των Ιονίων Νήσων πλήττονται περισσότερο από όλους από την ανεργία.
Στις ηλικίες των 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 35,6%, δηλαδή σχεδόν 4 στους 10 έχουν χάσει τη δουλειά τους και αναζητούν νέα ή δεν μπορούν καν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Σε υψηλά επίπεδα, 17,9%, κινείται η ανεργία των νέων μεταξύ 25 και 34 ετών.
Τα ποσοστά μειώνονται, αλλά κινούνται ανησυχικά ανοδικά χρόνο με χρόνο, για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Στο 12% φτάνει η ανεργία για ηλικίες 35-44 έναντι 9,3% τον Νοέμβριο του 2009, 10,1% από 7,2% για 45-54 ετών, 6,8% από 5,5% για 55-64 ετών και 1,9% από 1,5% για 65 -74 ετών.
Σταθερά ανοδική η ανεργία και στις γυναίκες. Από 11,6% τον Νοέμβριο του 2008 αυξήθηκε σε 13,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και σε 17% τον Νοέμβριο του 2010. Σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά με επίσης ανοδική πορεία, και η ανεργία των ανδρών, που από 5,2% τον Νοέμβριο του 2008, αυξήθηκε σε 8,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2008 και 11,6% το 2010.
Το υψηλότερο ποσοστό 16,2% πιάνει η ανεργία σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Ιόνια. Ακολουθούν με 15,4% η Δυτική Μακεδονία, 14,5% η Κρήτη, 14,2% η Κεντρική Μακεδονία, 14,1% η Θεσσαλία, 13,9% η Αττική, 13,6% η Στερεά, 13,3% το Νότιο Αιγαίο, 13,1% η Δυτική Ελλάδα, 12,8% η Ηπειρος, 10,9% η Πελοπόννησος και 9,7% το Βόρειο Αιγαίο. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ