oaednews

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η ανεργία χαστούκι και για τον δημόσιο κορβανά

Η ανεργία δεν είναι χαστούκι μόνο για εκείνον που τη «γεύεται», αλλά και για τον δημόσιο κορβανά. Στα 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 o επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές, μόνο για το 2010, εξαιτίας των 750.000 ανέργων.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι απώλειες από τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, που υπολογίζονται κοντά στο 20%. Επιπλέον η καταβολή επιδόματος ανεργίας για περίπου 250.000 πρόσφατα απολυμένους, επιδοτούμενους ανέργους στοίχισε στο Δημόσιο περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, υπολογίζεται ότι μόνο η ανεργία για ένα χρόνο, το 2010, στοίχισε στο Δημόσιο περίπου 6 δισ. ευρώ.

Το 2011, όπως δήλωσε ο κ. Ρομπόλης, φαίνεται ότι είναι το πιο δύσκολο έτος από τα τρία χρόνια του μνημονίου και βέβαια στην αγορά εργασίας αυτή η δυσμενής εξέλιξη αποτυπώνεται στην αύξηση της ανεργίας. Η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος του 2011 θα έχουμε ανεργία σε πραγματικούς όρους της τάξης του 22%, δηλαδή 1.200.000 ανέργους. Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει περί τα 8 δισ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, «για κάθε άνεργο έχουμε μια απώλεια της τάξης των 550 ευρώ, στην περίπτωση που δεχτούμε ότι ο μέσος μισθός είναι της τάξης των 1.300 ευρώ».

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, από 0,4% έως 1,5%, δεν επαρκεί για να απορροφήσει την ανεργία. Αποτέλεσμα, να έχουμε για πολλά χρόνια ανάπτυξη με υψηλά ποσοστά ανεργίας και κατά συνέπεια με χαμηλά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η ανεργία θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008, δηλαδή περίπου στο 9%, κοντά στο 2022.

Ξάνθη: Κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ από Ρομά

Τα γραφεία του ΟΑΕΔ Ξάνθης κατέλαβαν χθες μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ρομά της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακοπή του προγράμματος του οργανισμού, που αφορά την επιδότηση νέων επαγγελματιών Ρομ.


Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται ότι ενώ έκαναν δαπάνες για το εν λόγω πρόγραμμα, ελάχιστοι πρόλαβαν να πάρουν την πρώτη δόση του προγράμματος, πριν αυτό διακοπεί στις 13 Απριλίου του 2010.

Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜ που είχαν το τελευταίο διάστημα συνομιλίες με την κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση κι έτσι προχώρησαν σε κατάληψη του ΟΑΕΔ Ξάνθης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τοπικού καταστήματος, Σπύρος Μαζαράκης, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και ότι υπάρχει κατανόηση, αλλά είναι κάτι που χειρίζεται η κεντρική υπηρεσία χωρίς ο ίδιος να μπορεί να παρέμβει, παρά μόνο να ενημερώσει τον ΟΑΕΔ για το πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡΟΜ, Ηλίας Συμεών, δήλωσε ότι ζητάει την κατανόηση των συμπολιτών του για την αναστάτωση που προκλήθηκε, αλλά έκανε λόγο για το έσχατο μέσο πίεσης που έχουν οι ΡΟΜ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διακοπής του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ