oaednews

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ ,ΈΝΑ ΌΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΊΑ ΓΙΑ ΚΆΘΕ ΠΑΙΔΊ

Το μήνυμα του Ευγένιου Τριβιζά στα προσφυγόπουλα και τα ελληνόπουλα στην ΑΣΚΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Το Βιβλίο είναι Ζωή ! Και όνειρο! Αυτό το μήνυμα έστειλε ο μεγάλος Μικρός Πρίγκιπας των παραμυθιών Ευγένιος Τριβιζάς, σε σαράντα προσφυγόπουλα διαβάζοντας τους το παραμύθι του, το " Κοτσάνι του πετροκέρασου" σε ειδική διασκευή που έκανε γι αυτά.
Ήταν η πιο φωτεινή στιγμή του Εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που γιορτάστηκε με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας ΚονιόρδουΦωτογραφία του χρήστη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Η ΑΣΚΤ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΥΠΠΟΑ οργάνωσε συναντήσεις και πολιτιστικά δρώμενα για τα παιδιά, με κορυφαία συμμετοχή αυτή του διεθνούς φήμης έλληνα συγγραφέα παιδικών παραμυθιών

Ευγένιου Τριβιζά, που διάβασε παραμύθια του με τον ολότελα δικό του τρόπο σε παιδιά προσφύγων από τον καταυλισμό του Σχιστού, αλλά και σε ελληνόπουλα. Ένα τρόπο που έχει μόνο αγάπη και σεβασμό στην προσωπικότητα του Παιδιού.
Οι εκδηλώσεις στην ΑΣΚΤ, με έμφαση στο άνοιγμα στην κοινωνία μέσα από την Τέχνη , τη συλλογικότητα και την συνεργασία ήταν μέρος του προγράμματος δράσεων του ΥΠΠΟΑ, όπου το σύνολο των τεχνών «συνομιλεί» με τη λογοτεχνία και ό τι από αυτήν εκπορεύεται.
Ήταν ένα αφιέρωμα σχεδιασμένο να αφορά στα παιδιά και την επαφή τους με την Τέχνη, που είναι το ίδιο δυναμική και δημιουργική για όλα τα παιδιά του κόσμου προσφυγόπουλα ή ελληνόπουλα .Φωτογραφία του χρήστη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Η ανταπόκριση γονιών και παιδιών στα κατάμεστα αμφιθέατρα της Σχολής και της Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ ήταν εξαιρετική και συγκινητική .
Ο διακεκριμένος συγγραφέας μέσα από μία διαδραστική ανάγνωση προσκάλεσε τους μικρούς του φίλους να δημιουργήσουν τους δικούς τους ονειρεμένους κόσμους..
Δημιούργησε, έτσι, μια καταπληκτική ατμόσφαιρα για τους μικρούς πρόσφυγες στην εκδήλωση- έκπληξη, που έκλεισε με τον ίδιο τον συγγραφέα να χαρίζει σημειωματάρια και χρωματιστές μπογιές ενώ γονατιστός μπροστά στα παιδιά κρεμούσε στο λαιμό τους με μάλλινη κλωστή, πετροκέρασα!
 Ο ίδιος παιδικός συνωστισμός γύρω από τον Ευγένιο Τριβιζά έγινε στη συνέχεια και με τα ελληνόπουλα που άκουσαν τον αγαπημένο τους παραμυθά να διηγείται τις θαυμαστές ιστορίες του και περίμεναν υπομονετικά για να τους υπογράψει τα βιβλία του .
Δώρο έκπληξη από την ΑΣΚΤ για τον φιλοξενούμενο συγγραφέα ήταν η υποδοχή από τον τενόρο Λουκά Πανουργιά που τραγούδησε για εκείνον a capella Βέρντι ( Ριγκολέτο ) στα ελληνικά και σε διασκευή.Φωτογραφία του χρήστη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Στη συνέχεια οι νεαροί ακροατές κλήθηκαν και συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην οδό Πειραιώς 256 , ενώ οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση της Documenta 14,
Τα παιδιά με εξαιρετική προθυμία και ενδιαφέρον παρακολούθησαν Εικαστικά εργαστήρια και απασχολήθηκαν με την κατασκευή παιχνιδιού από ανακυκλώσιμα υλικά (Νίκος Έξαρχος), με την Επίβλεψη του Εργαστηρίου Διδακτικής Τέχνης. (Ειρήνη Γιαννημάρα και φοιτητές ).
Το πιο συγκινητικό, όμως, ήταν το δώρο που έκαναν τα προσφυγόπουλα στον συγγραφέα εμπνευσμένα από το παραμύθι του .
Δικά τους έργα, ζωγραφικές τρισδιάστατες κατασκευές που έφτιαξαν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι της ΑΣΚΤ με αναφορά στο παραμύθι που είχαν λίγο πριν ακούσει δημιουργώντας τους δικούς τους ονειρεμένους κόσμους.
Η ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους» συντονίζει ένα πλούσιο πρόγραμμα αναγνώσεων αποσπάσματα απ’ το βιβλίο της Σοφίας Στεκουλέας «Η γύμνια της γιούκα», το παραμύθι της «Έχω τις λέξεις σου», «Ρούλης ο χρυσοψαρούλης, αντιμέτωπος με τη μόλυνση» με διαδραστικό τρόπο. Οι εθελοντές του δικτύου διαβάζουν και παίζουν διαδραστικά παιχνίδια γνώσης, με τους μικρούς επισκέπτες, όσο οι μεγάλοι μπορούν να ενημερώνονται για το Δίκτυό).
Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν από
το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που φιλοξένησε τον Ευγένιο Τριβιζά και την Η ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους» ευχαριστώντας τους εκ μέρους της Διοίκησης της Σχολής για την πολύτιμη προσφορά και παρουσία του αλλά και για τη συμμετοχή του στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλιου .
ΑΣΚΤ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
*Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση είναι του ΑΠΕ- ΜΠΕ και του Βαγγέλη Ανδρεόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου