oaednews

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η Θεσσαλία μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό επί 365 ημέρες τον χρόνο

«Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της χώρας μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καθιερώσουμε την Ελλάδα κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Ο τουρισμός είναι η απόλυτη προτεραιότητα καθώς είναι η γέφυρα που ενώνει όλους τους τομείς, δημιουργεί ανάπτυξη και στηρίζει την εθνική μας οικονομία, με άμεση και έμμεση συμβολή που ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, και ενισχύει την απασχόληση με 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Καταφέραμε να αυξήσουμε θεαματικά τις επενδύσεις, να αυξήσουμε τις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να στοχεύσουμε ακόμη ψηλότερα. Έχουμε στρατηγικό σχέδιο και όραμα για τουρισμό στην Ελλάδα 365 ημέρες τον χρόνο. Επιδίωξή μας είναι κάθε Περιφέρεια να αναπτυχθεί τουριστικά με όρους βιωσιμότητας και τα οφέλη να διαχυθούν στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, νέες πηγές εσόδων», τόνισε χθες η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, κατά την ομιλία της στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.
Η κ. Κουντουρά προχώρησε σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ παρουσίασε και τις βασικές ενέργειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας και ισχυροποίησης του ρόλου της στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό.
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πέτυχε τις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις στον τουρισμό, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία όλες τις προκλήσεις σε ένα ευρύτερα δύσκολο περιβάλλον, με γεωπολιτικές συγκυρίες και αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες.
«Το 2015 είχαμε ρεκόρ 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και το 2016 νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων. Το 2017 εξελίσσεται στην καλύτερη χρονιά με θεαματική αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Οι διεθνείς αφίξεις εκτιμώνται ότι θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια, οι πληρότητες, διανυκτερεύσεις, και τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση. Το ίδιο συνέβη και με την απασχόληση. Περισσότερες από 265 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο του 2017 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ. Συνιστούν την υψηλότερη επίδοση στο ισοζύγιο απασχόλησης από το 2001, και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Στον απολογισμό της, η υπουργός Τουρισμού εστίασε στην εκλογή για πρώτη φορά στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021, όπου συμμετέχουν μόνο 33 χώρες, στην προεδρία στη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό στο Παρίσι, όπου υιοθετήθηκε «δήλωση πολιτικής για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη», στην καθιέρωση του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας για το 2018 με σειρά κοινών εκδηλώσεων και προωθητικών ενεργειών για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος όλα τα επόμενα χρόνια, στη προώθηση τουριστικών σχέσεων με την Κίνα, στο βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή και προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες τον χρόνο, στην προβολή και προώθηση της Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό, μέσω του ΕΟΤ φορέα υλοποίησης της πολιτικής μας, με μικτή διαφήμιση, με συνδιαφήμιση με τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς, με ενισχυμένη παρουσία στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, με προβολή στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με εκτεταμένες προωθητικές δράσεις στα social media και με το μεγαλύτερο αριθμό διοργάνωσης ταξιδιών εξοικείωσης.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι των επενδύσεων, τονίζοντας ότι η δυναμική άνοδος του ελληνικού τουρισμού και οι κυβερνητικές προσπάθειες, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του διεθνούς και εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουριστικό τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Περισσότερες από 300 μεγάλες επενδύσεις σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, υφιστάμενα και νέα, και σε ειδικές τουριστικές υποδομές για αδειοδοτήσεις, έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας τη διετία 2016-2017. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ομίλους των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά και από τους μεγαλύτερους Τουριστικούς Οργανισμούς. Η TUI, με την οποία έχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και έχουμε αναπτύξει στενή στρατηγική συνεργασία, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για 10 νέες μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, και ενίσχυση της παρουσίας της σε νέους προορισμούς και σε τομείς όπως η κρουαζιέρα».
«Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ»
 Η Θεσσαλία διαθέτει όλα τα συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα και μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, και διαρκή τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας όλα τα επόμενα χρόνια, τόνισε η υπουργός και ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς, τις Ενώσεις Ξενοδόχων, και τον ιδιωτικό τομέα προωθούνται προγράμματα για την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου και τη στήριξη της τουριστικής κίνησης όλο τον χρόνο, την ανάπτυξη και προώθηση νέων προορισμών και θεματικών εμπειριών και την ανάδειξη των δυνατοτήτων για νέες επενδύσεις.
Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας στα αεροδρόμια Σκιάθου και Νέας Αγχιάλου και τους προορισμούς της Θεσσαλίας, είναι επίσης στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργείου. Ενδεικτικά για το ζήτημα αυτό παρουσίασε τα εξής στοιχεία: «Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, το οκτάμηνο έκλεισε με αύξηση 3,45% ξεπερνώντας τους 151.000 επιβάτες. Η ισχυρή αυτή δυναμική συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων ξεπέρασε το 5% στο εννεάμηνο του 2017. Σημαντική προσθήκη ήταν η νέα απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο (μέσω της British Αirways). Οι καθημερινές πτήσεις από την Ιταλία (Ρώμη και Μιλάνο) έχουν υψηλή πληρότητα, με αύξηση των Ιταλών 8,5% στο νησί. Για το 2017, διαπραγματευτήκαμε επίσης με touroperators και αεροπορικές εταιρίες ώστε να ενισχυθούν οι προγραμματισμένες πτήσεις και τσάρτερ μέχρι τέλος Οκτωβρίου με απευθείας πτήσεις από Γερμανία (Condor), Βέλγιο (TUI) και Ισραήλ (TUS) για το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου. Συνολικά το αεροδρόμιο συνδέθηκε απευθείας με 8 διεθνείς προορισμούς και η αύξηση στις αφίξεις για το 2017 ξεπερνά το 30%. Ήδη υπήρξε υψηλή πληρότητα στην πτήση από Βρυξέλλες και από Τελ- Αβίβ και είμαστε σε συνεργασία για να δούμε τη δυνατότητα ενίσχυσής τους».
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η στήριξη και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στη Θεσσαλία, είναι βασικό ζητούμενο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού, οι δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι μεθοδικές και στόχο θα έχουν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της Μαγνησίας, αλλά και της ακτογραμμής 30 χιλιομέτρων του Νομού Λάρισας, από το Μαυροβούνι έως και τα Τέμπη. Παράλληλα, προωθούνται τα θεματικά τουριστικά προϊόντα της Θεσσαλίας που συνδέονται με την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς της, υποστηρίζεται η προώθηση και προβολή των φυσικών και τουριστικών της πόρων μέσα από τον χειμερινό τουρισμό, με επίκεντρο τα χιονοδρομικά του Πηλίου και του Περτουλίου (αλλά και με πρωτοβουλίες όπως ο Μύλος των Ξωτικών στην πόλη των Τρικάλων: Το μεγαλύτερο, δωρεάν εισόδου, χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο στα Βαλκάνια, που δέχεται 1 εκατ. επισκέψεις), τον τουρισμό υπαίθρου με σειρά δραστηριοτήτων στη λίμνη Πλαστήρα, στους ποταμούς Πηνειός, Ληθαίος, Ασπροπόταμος, αναρρίχηση και πεζοπορία στα μυθικά βουνά του Ολύμπου (από τη μεριά της Ελασσόνας) και του Πηλίου, ως το βουνό των Κενταύρων, στον Κίσσαβο και στην Πίνδο, τον περιηγητικό και θρησκευτικό τουρισμό με τα Μετέωρα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επισκεπτών από όλο τον κόσμο, και ειδικά από τη Ρωσία και τον πολιτιστικό τουρισμό. Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου μας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΕΥΔ ΕΠ Θεσσαλίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην περιοχή των Νησιών των Βορείων Σποράδων για τη χάραξη πολιτιστικής διαδρομής και τη δημιουργία ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας. Στη διαδρομή περιλαμβάνονται επίσης τα 4 αρχαία θέατρα της Θεσσαλίας, οι νεολιθικοί οικισμοί Σέσκλου και Διμηνίου, το σπήλαιο της Θεόπετρας, η περιοχή Μονών Μετεώρων. Αναπτύσσεται επίσης ο αθλητικός τουρισμός και ο ποδηλατικός στον ορεινό όγκο και στις πόλεις που φιλοξενούν μεγάλης εμβέλειας διοργανώσεις, αλλά και ο καταδυτικός τουρισμός με έργα όπως η δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο και στον Δυτικό Παγασητικό και εκπαιδευτικού χαρακτήρα δραστηριότητες. Μορφές όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας (με τα Λουτρά Σμοκόβου, τις ιαματικές πηγές του ν. Λάρισας), ο συνεδριακός και ο εκθεσιακός τουρισμός έχουν επίσης μεγάλες προοπτικές, σημείωσε η κ. Κουντουρά
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
«Δίνουμε προτεραιότητα και επιχειρούμε τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, τα μοναδικά τοπικά γνήσια προϊόντα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει μεγάλη αγροτική δραστηριότητα. Επιδιώκουμε τα προϊόντα μας να μπουν στην ξενοδοχειακή και τουριστική αλυσίδα» σημείωσε η υπουργός και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση όπως για παράδειγμα η χορήγηση του Σήματος Ελληνικής Κουζίνας στις επιχειρήσεις.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Στον τομέα των υποδομών φιλοξενίας και της τουριστικής επιχειρηματικότητας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά διαθέτει 568 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας άνω των 29 χιλιάδων κλινών, εκ των οποίων οι 26 μονάδες είναι πέντε αστέρων και οι 117 τεσσάρων αστέρων.
Στόχος μας είναι είπε η υπουργός να ενισχυθεί η υψηλή ποιότητα του τουριστικού προϊόντος για την υλοποίηση και την ισόρροπη ανάπτυξη, ώστε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και να δημιουργηθούν νέες σύγχρονες υψηλού επιπέδου υποδομές για την προσέλκυση νέων ροών επισκεπτών.
Στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας ΕΥΠΑΤΕ που λειτουργεί ως one-stop-shop έχουν κατατεθεί και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία του Παραθεριστικού-Τουριστικού Χωριού στη Σκιάθο, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στη Μαγνησία, η επέκταση μεγάλης μονάδας στη Σκόπελο. Επίσης διευθετήθηκαν θέματα αδειοδοτήσεων για δύο κάμπινγκ στο Στόμιο Λάρισας και το Χορευτό Πηλίου , των δύο χιονοδρομικών Κέντρων στα Χάνια Πηλίου και στο Περτούλι Τρικάλων, και συνολικά τις αδειοδοτήσεις 189 νέων τουριστικών επιχειρήσεων την τελευταία διετία.
Στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, έως τον Ιούλιο του 2017 είχαν υποβληθεί 8 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων στη Μαγνησία.
Καταλήγοντας, η υπουργός αναφέρθηκε και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ανακοινώνοντας ότι 131 υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία συμπεριλαμβάνονται στον προσωρινό κατάλογο των δικαιούχων του προγράμματος μέσω του ΕΠΑΝΕΚ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιχορήγηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ έως και 50% του σχεδίου τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιχορήγησης για αυτές τις επιχειρήσεις ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια άνω των 22 εκατ. ευρώ.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συντονιστής της συνεδρίασης με θέμα «Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Μπουτίνας, ο οποίος αφού τόνισε ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και έθεσε στην υπουργό προτάσεις για ισότιμο και σταθερό φορολογικό καθεστώς, σύνδεση με το αεροδρόμιο Αγχιάλου, ολοκλήρωση του Ε65 για σύνδεση του λιμανιού Ηγουμενίτσας με τον Βόλο, ίδρυση Σχολής Ξεναγών και περισσότερες ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού με πιστοποίηση μονοπατιών και ένταξη και χρηματοδότηση των καταδυτικών πάρκων και υποβρύχιων μουσείων.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από φορείς, συλλόγους και επιχειρηματίες.
Της Νατάσας Πολυγένη

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Πολεοδομικό, λιμάνια και οδικό δίκτυο
Με τέσσερα αιτήματα για την ανάπτυξη των παραλίων του νομού Λάρισας, έφτασε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλιών στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία. Η διοίκηση του συλλόγου κατέθεσε τα αιτήματα στην υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, τα οποία επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση των ΓΠΣ των ΣΧΟΟΑΠ για τους παραλιακούς οικισμούς της Π.Ε. Λάρισας, στην αλλαγή χρήσεων γης, στην εξέλιξη των λιμενικών υποδομών και στη προσβασιμότητα. Ειδικότερα, προτείνουν την άμεση επίλυση του θέματος των Πολεοδομικών Σχεδίων των ΣΧΟΟΑΠ, ώστε η περιοχή να επωφεληθεί από τις επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργίας επιχειρήσεων που προσφέρονται μέσω των ΕΣΠΑ και ειδικότερα να αυξήσει τη δυναμικότητα των κλινών της. Στο θέμα της χρήσης γης προτείνουν να γίνει μετάβαση σε ένα μικρό σχήμα «αγροτικού και τουριστικού προσανατολισμού», το οποίο θα επιτρέψει τις αμιγώς τουριστικές επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας και την ανανέωση των τουριστικών υποδομών. Αναφορικά, με τις λιμενικές υποδομές, επισημαίνουν ότι στα «λιμάνια» Αγιοκάμπου και Στομίου, που είναι χαρακτηρισμένα ως «αλιευτικά καταφύγια» και στερούν τη δυνατότητα του θαλάσσιου τουρισμού αναψυχής, μπορούν να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές για τον χαρακτηρισμό τους σε λιμάνια με διπλή χρήση και ως μαρίνες. Τέλος, ζητούν τη δημιουργία ολοκληρωμένου κόμβου του αυτοκινητοδρόμου στο ύψος του Πυργετού για την έξοδο και είσοδο των επισκεπτών προς τα παράλια της Λάρισας, τόσο από τη νότια Ελλάδα όσο και από τη βόρεια, καθώς από την παράδοση των σηράγγων μέχρι σήμερα έχουν χαθεί μετρήσιμα έσοδα από την περιοχή, αλλά και συντήρηση κατά τόπους, του οδικού δικτύου για την σωστή και ασφαλή σύνδεση των παραλιακών οικισμών μεταξύ τους, με τις κύριες πόλεις και με τα σημαντικά μνημεία της περιοχής.

eleptheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου