oaednews

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Διέξοδος το Διαδίκτυο για νέες δεξιότητες

του Νίκου Μωραϊτάκη
Η ​​ανεργία στη χώρα δεν είναι καθαρά υφεσιακή – έχει και δομικά χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν επιστρέψουμε σε ανάπτυξη, οι δουλειές που θα δημιουργηθούν δεν θα έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με αυτές που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι σημερινοί άνεργοι θα πρέπει να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες για να βρουν εργασία στο μέλλον. Και θα πρέπει να το κάνουν μόνοι τους.
Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Σε όλες τις δυτικές οικονομίες, το χάσμα μεταξύ πανεπιστημιακής μόρφωσης και επαγγελματικών δεξιοτήτων έχει μεγαλώσει. Για πολλά καλά επαγγέλματα, η πιο χρήσιμη και επίκαιρη γνώση μπορεί να βρεθεί σε blogs και online μαθήματα. Η αγορά εργασίας συχνά προτιμά μικρο-δεξιότητες που μπορεί κάποιος να αποκτήσει μόνος του στο Διαδίκτυο, από τα πιο τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα.

Η διαδικασία των αμοιβαίων μετατάξεων υπαλλήλων

Η δυνατότητα αμοιβαίας μετάταξης μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και κατέχουν τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο μετατάσσονται, δίνεται με το νέο πλαίσιο κινητικότητας, το οποίο, όπως σας έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.
Όπως προβλέπει ο νόμος για την κινητικότητα, ο υπάλληλος που επιθυμεί να µεταταγεί σε άλλη υπηρεσία µε τη συγκεκριμένη διαδικασία, υποβάλλει αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, η οποία δημοσιοποιεί το αίτημά του υπαλλήλου, µε ανάρτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την κινητικότητα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με ένα «κλικ» η άδεια μιας νέας επιχείρησης

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα αδειοδοτούνται χωρίς κόστος και με ένα απλό «κλικ» τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, πλέον οι επιχειρήσεις στους τομείς αυτούς μπορούν να ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους με μία απλή γνωστοποίηση στη διοίκηση και με μηδενικό κόστος, ενώ είναι έτοιμο το κατάλληλο πληροφοριακό σύστημα και «μέχρι το τέλος Μαΐου η διαδικασία να γίνεται πλήρως ηλεκτρονικά, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες».

12% αύξηση των μακροχρόνια ανέργων

Τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των ανέργων μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 22.318 άτομα, στο ίδιο διάστημα, καταγράφεται αύξηση κατά σχεδόν 12% των μακροχρόνια ανέργων.
Οπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΑΕΔ (Απρίλιος '16 - Απρίλιος '17) φαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των ανέργων φτάνει τα 970.328 άτομα. Από αυτούς, οι 865.209 αναζήτησαν αλλά δεν κατάφεραν να βρουν εργασία, έναντι 851.596 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο ίδιο διάστημα, 105.119 δεν αναζήτησαν εργασία έναντι 141.050 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Προσλήψεις στις εκδόσεις Πατάκη -Δείτε τις θέσεις

Θέσεις εργασίας προσφέρουν οι Εκδόσεις Πατάκη αναρτώντας στην ιστοσελίδα τους αγγελίες αναζήτησης προσωπικού. Γραφίστα-
   
Γλωσσολόγο με ειδίκευση στην ετυμολογία της νεοελληνικής γλώσσας
Αναλυτικότερα, δείτε

Έως 31/5 οι αιτήσεις για δύο δράσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου

Μέχρι τις 31 Μαΐου 2017 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων σε δύο καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» και τις «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους».
Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στα δύο αυτά καθεστώτα είχε ορισθεί αρχικά η 28η Απριλίου 2017, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δόθηκε παράταση ενός ακόμη μήνα για να ικανοποιηθούν αιτήματα υποψήφιων επενδυτών.

Δημόσιο: Πότε μπαίνει «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά -Ποιοι εξαιρούνται

Με το νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζονται τα εξής: (άρθρο 27) «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διάφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Επαναλειτουργούν οι Σχολές Ξεναγών

Σημαντικές αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση προαναγγέλει η υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά σε έγγραφο της που κατέθεσε στην Βουλή ενώ προαναγγέλλει και την επαναλετουργία των Σχολών Ξεναγών ενώ προωθείται η αντιστοιχία των πτυχίων ΑΣΤΕ με τα πτυχία των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ



Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζουν τα dikaiologitika news ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μιας ολοκληρωμένης πρότασης, έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν οι Σχολές Ξεναγών, με πρώτη αυτή της Αθήνας από το τρέχον έτος, να αναβαθμίσουμε τις σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και, να εκσυγχρονίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση στα 8 Δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, δίδοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να αποκτήσουν πλήρη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες ως βασικό εργαλείο για τη μετέπειτα σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Έλληνας φοιτητής «μπλοκάρει» τις ψευδείς ειδήσεις στο ίντερνετ

Τέλος στις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν καθημερινά στο ίντερνετ επιχειρεί να βάλει η ιδέα - εγχείρημα 20χρονου φοιτητή που φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στο τμήμα Πληροφορικής.