oaednews

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 100% ΓΙΑ ΜΗ ΛΗΦΘΕΙΣΑ ΑΔΕΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Αν ο μισθωτός ζητήσει την άδεια που του οφείλεται και ο εργοδότης δεν την χορηγήσει
έως τις 31Δεκεμβρίου,  ο τελευταίος θα πρέπει να καταβάλει  τις αποδοχές  αδείας με προσαύξηση 100% (Α.Π. 1568/99,Α.Π. 581/99,Α.Π. 331/2003 ΠΟΛ. Πρωτ. Αθηνών 815/2003). 
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας,  «η  κανονική άδεια θα
πρέπει να χορηγείται από τον εργοδότη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχει εξαντληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, ακόμη και εάν δεν έχει ζητηθεί από τον εργαζόμενο (Άρειος Πάγος 1240/2014)».
 
Με τη λήξη του ημερολογιακού έτους, η αξίωση για την άδεια μετατρέπεται σε χρηματική, δεδομένου ότι  δεν επιτρέπεται μεταφορά της αδείας σε επόμενο έτος, έστω και αν αυτό έγινε με τη συναίνεση του εργαζομένου.

ΣτΕ: Δικαιώθηκαν 11 αδιόριστοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής

Δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 11 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2008 αλλά δεν είχαν διορισθεί.
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώθηκαν 11 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2008 αλλά δεν είχαν διορισθεί. Δικαιώθηκαν, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου 3687/2008 για την πρόσληψη (διορισμό) των εκπαιδευτικών.

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο δουλειάς και τις εργασιακές σχέσεις φέρνουν οι νέες μορφές απασχόλησης που αναπτύσσονται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής υπηρεσιών.
Το νέο μοντέλο περιλαμβάνει από εξειδικευμένες εργασίες (π.χ. μεταφράσεις, ανάλυση δεδομένων, προγραμματισμό) που πληρώνονται καλά, μέχρι λίγα λεπτά ή λίγα ευρώ για συμμετοχή σε δημοσκοπήσεις και έρευνες αγοράς, ενώ προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων (ΓΣΕΕ).

Μονιμοποίηση χιλιάδων εργαζόμενων στο Δημόσιο μέσω «προσωπικής επαφής»

Θα γίνεται προσωπική συνέντευξη, όπου το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα προσπαθεί να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας του κρινόμενου

Πώς η αλλαγή ώρας «παίζει» με τον ύπνο μας

Η χειμερινή αλλαγή της ώρας επηρεάζει τον ρυθμό του ύπνου και του ξυπνήματος. Το γύρισμα των ρολογιών μία ώρα πίσω και το σκοτάδι που έρχεται νωρίτερα επιδρούν στον ανθρώπινο μεταβολισμό.
Τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μία ώρα πίσω. Η διάρκεια των φωτεινών ωρών μας καθημερινά μικραίνει και το σκοτάδι πέφτει πλέον νωρίτερα από πριν. Η αλλαγή ώρας επηρεάζει τον ρυθμό του ύπνου και τους ξυπνήματός μας.

ΑΣΕΠ: Έρχεται γραπτός διαγωνισμός για 520 προσλήψεις στην ΑΑΔΕ το Νοέμβριο

Νέα μεγάλη προκήρυξη, μέσω γραπτού διαγωνισμού, ετοιμάζει το ΑΣΕΠ, για τη στελέχωση και ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την πρόσληψη 520 μονίμων υπαλλήλων, οι οποίοι θα ανήκουν στους κλάδους των εφοριακών και των τελωνειακών. 

Αλλαγή ώρας, πότε εφαρμόστηκε 1η φορά στην Ελλάδα

Η ώρα άλλαξε  και θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2018, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου η ώρα θα αλλάξει σε θερινή. Ωστόσο, η αλλαγή του χρόνου μπορεί να μη διατηρηθεί για πάντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις για την κατάργηση της θερινής ώρας .

Ενοποιούνται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, ρυθμίσεις οφειλών στα Ασφαλιστικά ταμεία

Παραγωγικές χαρακτήρισε τις συναντήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των θεσμών για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7. «Η αξιολόγηση κινείται με ταχείς και εποικοδομητικούς ρυθμούς. Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές. Τα θέματα ολοκληρώνονται και πολλά από αυτά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, υπάρχει συνολικότερα ένα θετικό κλίμα, «το οποίο αιτιολογείται και στη βάση των θετικών δεδομένων που έχουμε για την ελληνική οικονομία, στο ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους που τίθενται από το πρόγραμμα, οφείλεται, όμως και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο πρωθυπουργός σε κεντρικό επίπεδο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη».

Έρχεται δράση επιχορήγησης αποκλειστικά για επιχειρήσεις ΚΑΛΟ

Να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ, είναι ο σκοπός της 1ης Έκθεσης ΚΑΛΟ, που θα πραγματοποιηθεί την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη.
Αυτό σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι στην έκθεση συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Νέοι κανόνες για το προσωπικό, τη σίτιση και την υγιεινή στους παιδικούς σταθμούς

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η νέα Υγειονομική διάταξη  του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον ιατρικό έλεγχο του προσωπικού, καθώς και την  διατροφή και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. 
Η απόφαση του υπουργού Υγείας προβλέπει αναλυτικά :

6 Γενικοί Διαγωνισμοί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO)

Καταληκτική Ημερομηνία:  Τρίτη, Νοέμβριος 28, 2017
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) διοργανώνει γενικούς διαγωνισμούς, βάσει εξετάσεων, για την κατάρτιση εφεδρικών πινάκων προσλήψεων από τους οποίους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσλάβουν νέα μέλη της δημόσιας διοίκησης ως «γλωσσομαθείς νομικούς» (ομάδα καθηκόντων AD).

Χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους πρωην εργαζομένους της  «ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ ΑΕ» και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε κάθε πρωην εργαζόμενο του ομίλου Πήγασος, Εθνος κλπ

Με ΚΥΑ εγκρίνεται η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ σε κάθε άνεργο - πρώην εργαζόμενο των επιχειρήσεων.
Έκτακτο επίδομα σε 108 πρώην εργαζομένους της εταιρείας εμπορίας τροφίμων και σούπερ μάρκετ (3B Markets) «ΒΑΣΙΛΑΓΑΣ ΑΕ», με έδρα τη Θεσσαλονίκη,  θα χορηγήσει ο ΟΑΕΔ σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεώργιου Χουλιαράκη.