oaednews

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Με τον τρόπο της ανώνυμης αλληλεγγύης

Ο,τι κρατάει τις κοινωνίες από τη διάλυση είναι η αυθόρμητη και απολύτως οικειοθελής συμμόρφωσή τους στους άγραφους νόμους, στις αρχές που δεν χρειάζεται καν να ειπωθούν για να γίνουν αντιληπτές και τηρητέες. Την αρχή της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού ή της φιλοξενίας μπορεί να την υποδεικνύουν οι καταστατικοί χάρτες ή να τη διδάσκει η εκπαίδευση, αυτά όμως πέφτουν σε άγονο έδαφος αν δεν το ’χει το φυσικό του καθενός να συμμερίζεται τον ξένο πόνο. Και να συμπαραστέκεται με τον τρόπο της πράξης, όχι της ανέξοδης ρητορικής επίδειξης αγαθών αισθημάτων.

Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Για τη φετινή χρονιά αναμένονται αλλαγές στα εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Μετά τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά.

ΚΕΑ: Πληρωμή για πάνω από 270.000 δικαιούχους

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ύψους εξήντα εκατομμυρίων τετρακοσίων εβδομήντα εννέα χιλιάδων εξακοσίων εβδομήντα έξι ευρώ και ογδόντα εννέα λεπτών (€ 60.479.676,89) προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή της πληρωμής μηνός Νοεμβρίου 2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 270.325.

ΟΓΑ: Πότε πληρώνεται η Δ δόση για το οικογενειακό επίδομα

Η Δ' δόση για το οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ αναμένεται να πληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα την περίοδο μεταξύ 21 με 24 ΔεκεμβρίουΜε τη δόση του Δ’ τριμήνου από τον ΟΓΑ θα πραγματοποιηθεί  πληρωμή και για όσες αιτήσεις Α21, συνεχίζεται ο έλεγχος και δεν έχουν πληρωθεί – λόγω και ελλιπών δικαιολογητικών – και για όσες υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 1η Οκτωβρίου 2017 και μετά .
Υπενθυμίζεται πως για το 2017 οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις Α21 στην ΑΑΔΕ (σύστημα taxis) μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2018.

Δώρο Χριστουγέννων 2017 για υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα: Ποιες αποδοχές προσμετρούνται - Αυτόματος υπολογισμός

Online εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων 2017, που δικαιούνται, έχει δημιουργήσει η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & ΑνέργωνΔιευκρινίζεται ότι η χρονική περίοδος για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων 2017 αφορά το διάστημα από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Οι μισθωτοί δε, των οποίων η εργασιακή σχέση δεν διήρκησε για ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου, ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων και ως εκ τούτου παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους και τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να κινηθεί η αυτόφωρος διαδικασία.

Κοινωνικό μέρισμα: Διορθώνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, στο koinonikomerisma.gr η αίτηση

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news, η κυβέρνηση βλέποντας το πρόβλημα που δημιουργείται και για να μην μείνουν εκτός δικαιούχοι, ιδιαίτερα , διορθώνει άμεσα την πρώτη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων. Η αλλαγή θα αφορά όλες τις κατηγορίες δικαιούχων νοικοκυριών. Δηλαδή για παράδειγμα για τα μονοπροσωπα νοικοκυριά η κλίμακα που θα αλλάξει είναι αυτή των 3.000 ευρώ.
Κι αυτό θα συμβεί διότι στην κυβέρνηση εντόπισαν ότι εάν ληφθούν υπόψη τα τεκμαρτά εισοδήματα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και απλοί φορολογούμενοι με πάρα πολύ χαμηλά δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα θα εμφανίζονται με πλασματικά υψηλά ετήσια εισοδήματα, πολύ μεγαλύτερα από τα πραγματικά, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισόδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη γι' αυτούς θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους.

Προσλήψεις τουλάχιστον 22 μονίμων υπαλλήλων στην Βουλή προανήγγειλε ο κ. Βούτσης

Σε 22 με 24 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων θα προχωρήσει η Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας. Όπως ανέφερε, οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και θα καλύψουν κενά του οργανογράμματος.
Την ίδια στιγμή η Βουλή παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2018, που είναι κατά 1.000.000 ευρώ αυξημένος σε σχέση με το 2017. Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια που παρουσιάζει αύξηση (0,75%).

3η χειρότερη χώρα στην παιδική φτώχια η Ελλάδα!

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα αποτυπώνει νεότερη έρευνα της Eurostat σύμφωνα με την οποία η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη χειρότερη θέση στη σχετική λίστα ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, με 37,5% η Ελλάδα εμφανίζει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κινδύνου για την παιδική φτώχεια και αποκλεισμό στην ΕΕ των 28 το 2016, πίσω μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με αντίστοιχα ποσοστά 49,2% και 45,6%.

ΟΙΥΕ: H Μαύρη Παρασκευή εργαζομένων και καταναλωτών

Μετά την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά την καθιέρωση του θεσμού της «Λευκής Νύχτας» από διάφορους Δήμους της χώρας, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες  και οι πολυεθνικές  επανέρχονται και αυτή τη χρονιά για να εκμεταλλευτούν την  χειμαζόμενη  αγορά του Εμπορίου με την «Black Friday» όπως κατηγορηματικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ.
«Η Μαύρη Παρασκευή είναι εντελώς αμερικάνικος θεσμός, ο οποίος υποτίθεται ότι κηρύσσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων αγορών και προκαλεί υστερία  στους καταναλωτές (κυρίως χαμηλής αγοραστικής δύναμης) με τις «απίθανες προσφορές».

40 οι θέσεις για ΥΕ

Ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού δίμηνης απασχόλησης και ειδικότερα σαράντα (40) ατόμων για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών & πρόσκαιρων αναγκών, ως «40 ΥΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ», ο Δήμαρχος Αιγάλεω.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κ.υ.α. για το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη 15.000 ανέργων, ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους. Από τις 15.000 θέσεις, οι 5.000 αφορούν αποκλειστικά σε εγγραμμένους ανέργους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα, που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

Στα 824.517 άτομα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Οκτώβριο στον ΟΑΕΔ

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Οκτώβριο 2017, ανήλθε σε 824.517 άτομα. Από αυτά 493.313 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 331.204 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Οκτώβριο 2017, ανήλθε σε 123.390 άτομα. Από αυτά 38.019 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 85.371 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Απαραίτητη η δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών για τη λοταρία των αποδείξεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                               
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ            
            
Αθήνα,  21 Νοεμβρίου 2017     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επαγγελματικοί λογαριασμοί 


Από τις 10 Νοεμβρίου 2017 είναι σε λειτουργία στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. η εφαρμογή δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών. Η θέσπιση του επαγγελματικού λογαριασμού δίνει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να λαμβάνει πιστότερη απεικόνιση των συναλλαγών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής,  όπως μεταφορές πίστωσης και άμεσες χρεώσεις.

Κοινωνικό μέρισμα – Οι προϋποθέσεις και το χορηγούμενο ποσό ανά κατηγορία δικαιούχων

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή με τίτλο «Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις» καθορίζονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος»:
Ειδικότερα, ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων.

Πώς και πού θα υποβάλλεται η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα ανοίξει σύντομα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, από το οποίο αποκλείονται οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.928 κ.ε.

Το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας

Ενημέρωση από το συνάδελφο, ΣΑΕΠ, Δ. Παλαιολόγου 
Για το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις, ν. 4442_2016 βλ. link:  https://www.notifybusiness.gov.gr/assets/open/pdfs/4442_2016.pdf

Απάντηση σε ερωτήσεις όπως "Τι είναι η Γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας μιας οικονομικής δραστηριότητας - Notify Business;" βρίσκετε στο link:  https://notifybusiness.gov.gr/assets/open/faq.html
Η Γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας οικονομικών δραστηριοτήτων (η οποία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στοhttps://www.notifybusiness.gov.gr) είναι - σύμφωνα με το νόμο 4442/2016 για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων - ο τρόπος με τον οποίο οι καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιες εποπτικές αρχές ενημερώνονται από τον φορέα μιας οικονομικής δραστηριότητας για την έναρξη ή τη μεταβολή στη λειτουργία της, πραγματοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου που πρόκειται να ασκήσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένη εγκατάσταση και αποτελεί προϋπόθεση της λειτουργίας αυτής. Από την υποβολή της ξεκινά άμεσα η λειτουργία της

Εξοικονομώ κατ΄οίκον: Μπαίνει σε «ράγες» η έναρξη του προγράμματος

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι μηχανικοί να βγάζουν τα καινούρια πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης με βάσει το νέο ΚΕΝΑΚ και τις τεχνικές οδηγίες οι οποίες έχουν, στο πλαίσιο του Εξοικονομώ κατ΄οίκον

Η κρίση έστρεψε τους Έλληνες στο συντηρητισμό Η κρίση έστρεψε τους Έλληνες στο συντηρητισμό

'Ανοδος του «πολιτικού και κοινωνικού συντηρητισμού», σαφής τάση ενίσχυσης της από-πολιτικοποίησης του εκλογικού σώματος, «μετατόπιση στην κλίμακα αριστερά - δεξιά», είναι ορισμένες από τις τάσεις που αποτυπώνονται σε έρευνες κοινής γνώμης, κατά την περίοδο 2009-2017, τόνισε, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Public Issue», Γιάννης Μαυρής.

Κοινωνικό μέρισμα 2017: Χιλιάδες άνεργοι, φιλοξενούμενοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι μένουν εκτός

Απίστευτες αδικίες σε βάρος μεγάλου αριθμού οικονομικά αδύναμων πολιτών επιφυλάσσει ο ορισμός της έννοιας «ευάλωτο νοικοκυριό» και με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθόρισε μέσω τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και που πρόκειται να εξειδικεύσει περαιτέρω, μέσω της επικείμενης εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης
Αδικίες για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά κρύβουν οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων για τα κριτήρια χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος», οι οποίες διασαφηνίστηκαν χθες εν μέρει, με νομοτεχνικές «βελτιώσεις» που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος στο σχετικό νομοσχέδιο.

Απεργία και στους ΒΝΣ ΟΑΕΔ

  Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ συμμετέχει αύριο  Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή για, κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ και ζητά την άμεση ανάκληση των εξαγγελιών του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και την ακύρωση του προγράμματος που μεθοδεύει για κατάργηση των Σχολών Τ.Ε. Προσχολικής Αγωγής και την διετή υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στα Νηπιαγωγεία, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του Δημόσιου, Κοινωνικού και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Παιδαγωγών.